İnsan Beyninin Evrimi

 Öncelikle bir organın evrimini tek bir şekilde almak doğru olmaz ama, kısa ve öz olsun diye böyle yapmayı düşündüm. Devamını getirmeyi düşünüyorum.

İnsan beyni evriminin tablo görünümü (Resim 1)
Bu grafikte beynin büyümesi, birçok diğer grafiktekinin aksine "zincirleme" olarak değil, Eski Dünya Maymunları ve onlardan ayrılarak evrimleşen, bizim de içinde bulunduğumuz Kuyruksuz Maymunlar'a ait bir grafik üzerinde gösterilmiştir. Dahası, beynin farklı parçalarının farklı oranlardaki evrimi vurgulanmıştır. (Resim 2)

Evrim Ağacı'nın hazırlamış olduğu beyin grafiği (Resim 2)

Unutulmaması gereken en kritik nokta şudur: Beyin büyüklüğü, tek başına anlamsızdır. Eğer ki beyin büyüklüğü zekanın doğrudan göstergesi olsaydı, 8000 cc'lik beyniyle sperm balinaları, şu anda galaksimizi kontrol eden tür olurdu. Biz insanların beyni, sadece 1300 cc civarında bir hacme sahiptir. Ama bir balinanın dev beyni, dev vücuduna oranlandığında ortaya çıkan sayı, insanın beyninin vücuduna oranına göre çok daha küçüktür. Büyük bir vücut, büyük bir beyin gerektirir; çünkü daha iri bir vücudu yönetmek zordur. Ancak ne zaman ki beyin büyüklüğü, vücut büyüklüğüne göre daha büyük hale gelmeye başlar, o zaman zekanın fazladan öne çıktığını ve beynin evriminin yan ürünü olarak hayalgücü, yüksek düşünsel fonskiyonlar, bilinç, duygular gibi çok sayıda bilişsel özelliğin de geliştiği görülmekte. İnsan evriminde olan başlıca budur: Türümüzün atalarının beyni, vücut oranlarına göre fazlasıyla irileşmiştir. Özet olarak insan zekası, beynin, vücuda oranla zeka için doğru irilikte olmasından kaynaklanmaktadır.
Sadece bu da değil! İleri düzey bilişsel fonksiyonlarımızı kazandıran frontal lobun, diğer loplara oranla büyüklüğü de çok önemlidir. Tıpkı beynin göreli büyüklüğü gibi, bu lopun göreceli olarak irileşmesi de bir türün zekasını katlayarak arttıran şartlardan birisidir.

Kaynaklar;
1-Evrim Ağacı (Takip etmenizi tavsiye ederim)
2-Elhistoriador.es 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Grafen Nedir Ve Nasıl Üretilir?

Google Scholar (Google Akademik) Nasıl Kullanılır?